Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 12:19 - Безпристрастно ли контролират храната ни ? (Част 1)
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 646 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.08.2018 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Безпристрастно ли контролират храната ни ? (Част 1)

Posted on август 6, 2018 by TT-K

https://istinatablog.wordpress.com/2018/08/06/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0/

image

Двете основни публични агенции за контрол на храните са: FDA (Агенция за контрол на храните и лекарсвата) за САЩ и EFSA (Европейският орган за безопастност на храните) за Европа. Те изпълняват деликатната задача за проверка на изискванията за безопасност на храните, произведени от хранително-вкусовата промишленост – функция, която може да бъде гарантирана само когато техните решения се вземат в условия на абсолютна безпристрастност  и независимост. Въпреки това, тези условия почти никога не се изпълняват. Много често повечето експерти, назначени от агенциите за контрол, за да вземат решение за степента на токсичност на даден продукт, си сътрудничат в различна степен с произвеждащата ги хранителна индустрия. В подобни конфликти на интереси се отразява огромната сила на намеса, упражнявана от индустрията върху публичните органи за контрол. През 2012 г. работна група, упълномощена от EFSA за издаване на научно становище относно нивото на токсичност на някои пестициди, се състои само – забележете! от един експерт, също работил в индустрията. Въпросният скандал се отнася до Сюзан Барлоу – известен токсиколог, която до началото на 2000 г. е работила за Philip Morris и други мултинационални компании, като  Pepsi Cola, Pfizer, Rio Tinto и Plastic Europe. Една година по-рано самият европейски омбусман, отговарящ за надзора на случаи на лоша администрация в ЕС, признава, че европейският орган за безопасност на храните не е спазил процедурните правила, установени с цел избягване на евентуални конфликти на интереси на експертите, работили „във или за индустрията“. Сузи Ренекенс например от 2002 до 2007 г. е била ръководител на звеното от експерти и научен координатор на групата ГМО на EFSA за оценка на риска. Суперекспертът впоследствие е назначена от мултинационалната компания Syngenta (компанията вече е и в България, която е дъщерна на Монсанто), въпреки че европейското законодателство предвижда, че подобни позиции трябва да се докладват на институциите на ЕС, като е минал поне 2-годишен период от оставката им. Списъкът на констатираните нередности е много дълъг и в повечето случаи тези, които ги разкриват и обявяват, са граждански асоциации и неправителствени организации, които се борят срещу скандалната идилия между контролните институции, техните експерти и индустрията. През март 2011 г. в писмо до Джон Дали (европейски комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите) и до Катрин Геелайн-Ланел (изпълнителен директор на EFSA) организацията на Обсерваторията за корпоративна Европа обявява случаи на конфликт на интереси на четирима експерти от Съвета на директорите на агенцията и ги обвинява във връзка с лобистки организации в хранителната промишленост. Те са позволили на компаниите производители да влияят или да определят процесите на вземане на решения, дали зелен светофар за техните продукти, ГМО или хранителен материал. А това означава отваряне на вратите на европейския пазар, или с други думи – пари! Джон Кристиан Ларсен (бивш директор на Joint Expert Committee on Food Additives на FAO/WHO и на EU Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Procesing Aids, Food Contact Materials d’European Food Safety Authority) е назначен за ръководител на работната група Хранителни добавки и хранителни вещества (ANS Panel) на EFSA, независимо от работните си отношения с ILSI (Международен институт за науките за живота) – научна организация, финансирана от индустрията. Оказва се, че там работят и много други експерти на EFSA: Джон Гилбърт и Ивон Риетшънс, която вече е в бизнес отношения с друга индустрия – Extract Manufacturers Association (Асоциация на производителите на аромати и екстракти); Юрген Кониг е сключил договор с Danone – компания, която широко употребява аспартам (изкуствено получен подсладител E951), а Доминик Парон-Месан е член на Научния комитет Ajinomoto – японски гигант, световен производител на аспартам, на Coca-Cola – водеща компания за напитки, отдавна използваща този подсладител, и сред основателите на ILSI. Тя ръководи и Лабораторията по токсикология на храните в университета в Брест и е председателствала експертната група по хранителните добавки на Френската агенция по безопасност на храните! Освен това, Ajinomoto я приема за един от най-добрите си учени. До нея се нареждат: Франс Белил – изследовател на Националния институт по агроикономически изследвания (INRA) и член на Научния комитет на Европейския съвет информация за храните (EUFIC), финансиран от колосите в хранително-вкусовата промишленост, и Бернар Ги Гранд – доцент по хранителни науки, вече председател на Научния комитет на Ajinomoto. Източник: Откъс от книгата на Марко Пицути „Забраненият избор на храни“



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. tres1 - Да, за съжаление
19.08.2018 15:01
заради дивашката лакомия у нас ежегодно се пръкват по 6 милионери /как ли ?/ Унищожихме си прекрасната природосъобразна храна заради уроди като тези и произведените от тях "блага". В световната практика има и куриоз - човек редовно използващ раундъп в продължение на 20 години осъжда фирмата производител за фантастична сума, но него вече го няма ! Та какво повече да пожелаем на нашенските изроди - да се множат както техните "блага", та белким скоро никой не остане от рода им !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738030
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031