Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2022 14:28 - Компанията ICGB: Всички основни дейности по изграждане на газовата връзка с Гърция са приключени
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4697 Коментари: 5 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мисля, че днешното прес съобщение на компанията ICGB, която изгради вече интерконетора "Гърция - България" - IGB, затръшва с трясък вратата пред хора на оплаквакчките, който обяснява колко не било готов въпроснотосъоръжение. Всеки, който има глава на раменете ще разбере, че съоръжението е готово и изпитано. Това, което има да се "довършва" са всичко друго, но не и строителни, изпитателни, "наладъчни" или други работи. Няма причина съоръжението да не влезе в експлоатация в най-кратък срок. Впрочем, ето пълния текст на съобщението на ICGB.

Компанията
ICGB, която развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България, внесе в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до старт на търговската експлоатация на съоръжението.

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са запълнени с газ („загазени“) и тествани успешно с реални количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци. Към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. Тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект.

image

С оглед максимално скорошното въвеждане в търговска експлоатация на IGB и ускоряване на административните процеси, необходими за издаване на Акт 15 и Акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, компанията внесе към МРРБ необходимите документи за обособяване на етапи на оставащата част на строителните работи. Основната цел е всички необходими за старт на търговската експлоатация дейности да бъдат приоритетно извършени в етап 1, което да позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора. Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението.

В етап 1 като най-приоритетни дейности са включени: изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

Сред обособените в отделен етап дейности са: довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС Стара Загора.

Всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е  подал към ICGB информация, индикираща края на месец август за завършване на дейностите от етап 1, което ще позволи бързо въвеждане в експлоатация на газопровода. Това включва и приоритетно завършване на автоматизираната (SCADA) система за управление на газопровода.

ICGB продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на Разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и съдейства напълно на всички институции, които имат ангажимент към този процес. Всички усилия остават насочени към максимално скорошното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация, като основният стремеж е това да се случи още преди старта на предстоящия отоплителен сезон.

Интерконекторът, който може да обезпечи почти изцяло вътрешното потребление на природен газ на България, е на финален етап от реализация. С оглед скорошното въвеждане в търговска експлоатация на съоръжението, ICGB разчита на активно и целенасочено институционално съдействие.

 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е проектиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова 0885/074 422, 0885/614 131; Росица Донкова 0888/ 343 661



Гласувай:
15



1. notfun - ето, това е Новина № 1.. на това, да акцентираме..поздрави..
11.08.2022 14:44


Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год.
с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова 0885/074 422, 0885/614 131; Росица Донкова 0888/ 343 661
цитирай
2. librarian - Привет, привет! :-)
11.08.2022 15:03
Няма да се извинявам, че се губя от доста време, защото все пак няма и резон да го правя и присъствието ни тук не е задължително и е според моментните ни възможности! :-) Но пък сега не само държа да подчертая колко ме радва това, че съвсем скоро ще имаме възможност да се отърсим от едно от средствата за политически натиск от страна на разни дребни лилиПути(н) диктатори! :-):-) А и хей сега ще направя реклама при онзи приятел, за когото разменихме преди време някоя и друга дума с молба за посещение, защото е от онези шила в торба :-):-):-), които дразнят тези, който не се радват на такива новини и отдалечаването ни все повече и повече от орбитата на МоSSква! :-):-)
цитирай
3. morskipesni - Ще клекнете: икономиката работи с ЦЕНИ и НАДЕЖДНОСТ на доставките
12.08.2022 15:04
С други думи, гоненето на ДИВОТО няма да помогне на айванина. Нали така? Така, ами!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808056
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов